Снимка: архив, БГНЕС

Принц Чарлз и синът му принц Уилям са с делегирани права да открият днес новата парламентарната сесия във Великобритания. За първи път в последните 59 години това няма да бъде сторено от кралица Елизабет Втора, която е била посъветвана от нейните лекари да пропусне събитието, предаде БНР.

От Бъкингамския дворец заявиха, че Елизабет Втора няма да присъства на церемонията заради продължаващите проблеми, които има с придвижването.

Нейната роля ще бъде поета от сина ѝ принц Чарлз и внука ѝ принц Уилям, като самата реч, в която се излага законодателната програма на правителство, ще бъде прочетена от принц Чарлз.

Речта се очаква с интерес на фона на поскъпването на живота и много други проблеми, които има да решава правителството.

Едва за трети път по време на 70-те години на британския монарх на трона Елизабет Втора пропуска пищната парламентарна церемония. Предишните два пъти са били през 1959 и 1963 година, когато тя е била бременна.

Някои медии вече изразяват загриженост, че кралицата няма да може да вземе участие в тържествата за платинения ѝ юбилей като монарх, но от Бъкингамсикя дворец заявиха, че тя ще продължава с рутинната си програма през седмицата, включваща виртуални срещи с премиера Борис Джонсън и други длъжностни лица. Тържествата са планирани от 2 до 5 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase